AGROINDUSTRIES IN THE STATE OF VERACRUZ AND THEIR COMPETITIVENESS IN VALUE CHAINS

Main Article Content

Joaquin Perea Quezada

Abstract

Polarization of the development between the large cities and micro regions generates the permanent mobilization of the industrious population in search of better jobs paid. In the present work the regional imbalance is analyzed in which the agroindustrias of Veracruz State are found as an example of the problematic national in which the same tendency is observed and the form as some agroindustrias have managed to improve their levels of competitiveness as a consequence of a greater integration to their chains of value.

Article Details

Section
Publicados
Author Biography

Joaquin Perea Quezada, National Polytechnic Institute, Mexico

Student of the PhD program in Sciences with a Specialization in Administrative Sciences at SEPI-ESCA Santo Tomas, Professor at Paccioli University of Córdoba

References

Cisneros, S. V. M. et al., (1993), Caracterización de la Agricultura de la Zona Central de Veracruz., CRUO, Universidad Autónoma de Chapingo, Dirección de Centros Regionales.

Cuevas, R. (1998), La competitividad en la Industria Alimentaria y la Educación de los tecnólogos de alimentos,. Presentado en el primer Congreso Centro Americano de la Industria de Alimentos, Guatemala City, September 1998, Asociación Guatemalteca de tecnólogos en Alimentos. Guatemala.

Cuevas, R. (2004, Bulletin 156), Food Engineering Quality and Competitiveness in small food Industry Systems. FAO Agricultural Service, FAO Corporate Document repository, Rome.

Ekboir, J., J. A. Espinosa, J. J. Espinosa, G. Moctezuma y A. Tapia.2003.), Análisis del sistema mexicano de investigación agropecuaria México, D. F. Cl MM YT. 41 páginas.

FAOA/VHO (2003), Assuring food safety and quality: guidelines for strengthening national food control systems, Joint FAO/WHO Publication. FAO Food and Nutrition Paper 76, Rome.

FAO (2004). The State of Food and Agriculture 2003-2004. Agricultural Biotechnology. Meeting the needs of the poor?. Rome.

FAO 1997. The State of Food and Agriculture 1997, Rome.

FAO/WHO. (1997). Codex Alimentarius Food Hygiene Basic Texts. Joint ASQ. 2000.

FDA. 1998. Guide to minimize microbial food safety hazards for fresh fruits and vegetables. U.S. Food and Drug Administration. Available in Internet at http://www.cfsan.fda.gov/~dms/prodguid.html.

FDA. 2001. FDA publishes final rule to increase safety of fruit and vegetable juices. Food and Drug Administration News Release, U.S. Food and Drug Administration. Available in I nternet, http://www.fda.gov/bbs/toDics/NEWS/20 01/N EW00749.html.

Fellows, P. Axtell, B& Dillon, M (1995), Quality assurance For small-scale rural food Industries. FAO Agricultural Services, Bulletin 117. FAO, Rome.

Food Science Australia. (2000), Packaged minimally-processed fresh-cut vegetables. In Food Safety and Hygiene- A Bulletin for the Australian.

Gómez Cruz, M. A. y R. Schwentesius Rinderman, (1997). La agroindustria de naranja en México. Editorial. CIESTAAM, Chap ingo, México.

Gómez G. M. (1994), Teoría Económica, Décima primera edición, Editorial Esfinge, México.

González, C.M. (1 977) Algunas consideraciones sobre la Organización de Agroindustrias. en: Martínez de N. I., Restrepo, F. I., Zamora, M de E. C. (1977), Alimentación Básica y Desarrollo Agroindustrial (comp.), Editorial Fondo de Cultura Económica, México.

Hennessy, et al. (2003), Systemic failure in the provision of safe food. Food Policy, 28 (1 ):77-96.

Hobbs et al., (2000), Value chains in the agri­ food sector. What are the? How do they work? Are they for me? Department of Agricultural Economics, College of Agriculture. University of Saskatchewan, Canada.

Kotler y Amstron, (2001), Marketing, 8a Edición, Editorial Prentice Hall, México.

Long-Solis, J. (1987).. “Capsicum y cultura: La historia del chilli". Fondo de Cultura Económica. México.

Martínez de N. I., Restrepo, F. I., Zamora, M de E. C. (1977), Alimentación Básica y Desarrollo Agroindustrial (comp.), Editorial Fondo de Cultura Económica, México.

Méndez M. J.S. (1998), Problemas Económicos de México, McGraw Hill Interamericana Editores, México.

Meyer-Stamer (2000, Septiembre), Estrategias de Desarrollo Local y Regional: Clusters, Política de Localización y Competitividad Sistémica. Nacional Financiera. Revista: El Mercado de Valores No.. 9. México

Okazaki (2002, Quality Control Infish processing. In: Quality control in fish processing.

Report of the APO Seminar, Tokyo, 14-22 April 1999. Tokio, Asian, Productivity Organization, p.60.

Ortega,R.C. y Ochoa B. R. (Marzo 2004), La Caña de Azúcar, el Dulce que Cautivó al Mundo, SAGARPA, Claridades Agropecuarias, Revista No. 127, México.

Porter (1990, March-April), The Competitive Advantage of Nations, Harvard, Business Review.

Ramírez, D. J. L., Ron PJ., Maya B. J. Garcia B. A. Venegas S. H., Delgado M. H. y Ramirez V.H., (1998, enero), Estrategias y Resultados del Programa de Mejoramiento Genético del Maiz del INIFAP en el Estado de Jalisco, México. Revista Claridades Agropecuarias, SAGARPA).

SAGARPA (1994, junio), Panorama Mundial del Maíz, Claridades Agropecuarias, Revista No. 10, México.

SAGARPA (1994, Junio), La Producción del Maíz en México, Claridades Agropecuarias, Revista No.10, México.

SAGARPA (1995, Marzo), Producción Internacional de Jugo de Naranja, Claridades Agropecuarias, Revista No. 19, México.

SAGARPA (1996 Febrero),. El Limón Persa y el Limón Mexicano. La Complementariedad del Mercado, Claridades Agropecuarias, Revista No. 30, México.

SAGARPA (1996 Febrero), Producción Mundial de Limón. . Claridades Agropecuarias, Revista No. 30, México.

SAGARPA (1996 Marzo),. Producción Mundial de Maíz, Claridades Agropecuarias, Revista No. 45, México.

SAGARPA (1996 Marzo),. Producción Mundial de Mango, Claridades Agropecuarias, Revista No. 31, México.

SAGARPA (1997, Mayo),. La Vanguardia en la Producción de Maíz en México,. Claridades Agropecuarias, Revista No. 45, México.

SAGARPA (1998, Abril),. El Chile Verde y su Trascendencia Cultural, Claridades Agropecuarias, Revista No. 56, México.

SAGARPA (1998, Enero),. Estrategias y Resultados del Programa de Mejoramiento Genético del Maíz del INIFAP en el Estado de Jalisco, México.. Claridades Agropecuarias, Revista No. 53, México.

SAGARPA (1998, Junio ), La Producción de Plátano en México, Alcances y Perspectivas. Claridades Agropecuarias, Revista No. 58.

SAGARPA (1998, Mayo), La Papa en México, Un cultivo con Potencialidad, Claridades Agropecuarias, Revista No. 57, México.

SAGARPA (1998, Noviembre), La Naranja Mexicana en Voz de sus Actores,.. Claridades Agropecuarias, Revista No. 63, México.

SAGARPA (2002, Marzo), El Café de México: Hacia los Mercados de Calidad, Claridades Agropecuarias, Revista No. 103, México.

SAGARPA (2002, Abril), Competitividad de la Cadena Productiva del Limón Mexicano,. Claridades Agropecuarias, Revista No. 104, México.

SAGARPA (2003, Julio), Eslabonamientos Productivos entre la Industria y el Sector Primario, Una propuesta de Medición: El caso de la Cadena Naranja- Jugo Concentrado en México, Claridades Agropecuarias, Revista No. 119, México

SAGARPA (2004 Marzo), Maíz y Libre Comercio en México, Claridades Agropecuarias, Revista No. 127, México.

SAGARPA (marzo 2002), El Café de México: Hacia los Mercados de Calidad, Claridades Agropecuarias, Revista No. 103, México.

SAGARPA(marzo, 1995), La Naranja en la Citricultura Nacional, Claridades Agropecuarias, Revista No. 19, México.

SARH, (1993-1999), Subsecretaría de Agricultura, Estrategia Nacional de Mediano Plazo de Desarrollo y Promoción de

Exportaciones de Naranja, Noviembre 1992. SARH, Subsecretaría de Agricultura, Estrategia Nacional de Mediano Plazo (1993-1999) de Desarrollo y Promoción de Exportaciones de Jugo de Naranja. Mayo de 1993.

Sauter, (2000), Information systems, analysis. Systems theory (available at http://www.umsl.edu/- sauter/analysis/intro/system.html).

Selecciones de R. D, (1979) Gran Diccionario Enciclopédico Ilustrado, México.