MILK PRODUCTION PROCESS AND QUALITY: ITS IMPACT ON THE PROFITABILITY OF GOAT FARMING SMEs
Main Article Content
Abstract
The goat milkery sector conform a very important agro industrial complex in the Argentinean Norwest. Around the 60% of the national production is extracted at the region, and almost entire milk production is used by
the industry in the artisan elaboration of the goat.
The general objective of this paper is the study of cost structure and profits variations as a result of a not too much fit manufacture
techniques and differentials milk qualities.
For the current investigation a multidisciplinary team has been working whit a modern factory
during a period of time of nine month, studying milk qualities and production costs, determining
theoretical and real yields for 18 elaborations; and the points of balance and monthly results
for such period.
The analysis shows the existence of an important cost fluctuation at the direct
production materials: we can observe minimum and maximum values of $ 7.54 and $ 11.86,
respectively. The difference between real and theoretical yields impacts in annual business
profits in $ 1,926.08; and milk quality does the same in $ 10,358.60.
With the obtained information we arrive to the conclusion that the rent and profits of these
small businesses are seriously affected in consequence of the milk quality and manufacture techniques.
Article Details

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
References
Chamorro, Ma. C. & Losada M. (2002) El análisis sensorial de los quesos. 1 Edición. Madrid: AMV Ediciones.
Emmons, D. B. & Ernstrom, C. A. & Lacroix, C. & R Verret (1990).
Predictive Formulas for Yield of Cheese from Composition of Milk: A Review . J. Dairy Sci. 73 (6).
Ércole, R. (1999) Sistemas de costos II. Córdoba.: Ed. Universidad Blas Pascal.
Gonzalez, C. (2004) Apoyo al desarrollo del sector caprino de leche del noroeste argentino - Volumen 1. Texto preliminar. Programa Regional del FIDA para el MERCOSUR.
Gutman, G. & Iturregui, M. E. & Filadoro, A. (2004) Propuestas para la formulación de políticas para el desarrollo de tramas productivas regionales: El caso de la lechería caprina en Argentina . Serie Estudios y Perspectivas N° 21 de la CEPAL.
Maggio, A. & Lizziero, M. (1999). Producción de leche caprina en el país. Situación actual, proyección y debilidades y fortalezas de la industria lechera. En Producción de leche y elaboración de quesos de rumiantes menores. Catalano, et al. (editores). Buenos Aires: Ed. Facultad de Ciencias Veterinarias. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires.
Paz, R. & colaboradores (2002).
Sistemas de producción campesinos caprinos en Santiago del Estero. Proyección y desafíos para el
desarrollo del sector. San Miguel de Tucumán: Ed. Fundapaz.
Paz, R. & Rodríguez, R. (2004) Tramas productivas e iniciativas de desarrollo local: La lechería caprina con pequeños productores del área de riego de Santiago del Estero . Revista Territorios - Prismas de Pensamiento, 12. Editora Guadalupe Ltda. Bogotá D.C.
Paz, R. & Rodríguez, R. & Gonzalez, V. (2006) La Ineficiencia Sistémica en el Desarrollo Territorial de la Cuenca Lechera Caprina del Área de Piego del Pío Dulce - Santiago Del Estero Ediciones CICCUS: Desarrollo Pural. Organizaciones, instituciones y territorios - Enfoques y experiencias . Buenos Aires.: FLACSO
Pece, N. & Frau, F. & Paz, R. & Álvarez, A. (2005) Composición de leche de cabra de diferentes biotipos en Santiago del Estero-Argentina . La Habana, Cuba.: Trabajo presentado en el primer simposio “Evaluación higiénica y de la calidad en la Industria Agroalimentaria y hotelera”.
Rodríguez, R. (2004). Plan de empresa para una planta quesera caprina. (Tesis de Maestría Escuela de Administración de Empresas. Barcelona).
Silva, A. & Hernández, J. & Domínguez, M. L. (1998) Un enfoque teórico-práctico del inicio de una Micro, pequeña o mediana empresa Revista Investigación Administrativa N°82.
Valenti, A & Colaboradores (2002). Mercado de lácteos caprinos . Informe Final. Consejo Federal de Inversiones, (mimeo).